Sigurna pobeda nad karcinomom – otkriti na vreme, lečiti na vreme

U Srbiji svake godine dijagnozu maligne bolesti dobije oko 40.000 građana, dok više od 20.000 izgubi bitku sa najtežim bolestima.


U Beogradu se održala 59. Kancerološka nedelja, najveći onkološki skup u našoj zemlji.

„Otkriti na vreme, lečiti na vreme, je sigurno pobeda nad karcinomom, a ne možemo sami, zato moramo da budemo zajendo, tim", poručuje Vesna Bondžić iz Ženskog centra „Milica“.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

To je poruka žene koja je pobedila rak dojke. A to je poruka i učesnika 59. Kancerološke nedelje. U lečenju najčešćih i najsmrtonosnijih bolesti napravljeni su ogromni pomaci, novi lekovi su dostupniji, ali je smrtnost u našoj zemlji ipak i dalje velika.

„Prema nekim statistikama preko dve hiljade žena, nažalost, umre od raka dojke. Nije dovoljno da jedna žena zna da treba da ide na pregled, već mora da joj se omogući pristupačnost, dostupnost dijagnostici“, naglašava Bondžićeva.

Pored prevencije i blagovremene dijagnostike, ciljevi su multidisciplinarnost i decentralizacija. Jer svaki pacijent, bez obzira gde živi, zaslužuje iste modalitete lečenja i dostupnost lekova. Očekivanja su i da ponovo otpočne skrining program za rano otkrivanje raka debelog creva, dojke, i karcinoma grlića materice.

„Otpočela je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, što je za nas jedna fantastična novost, jer smo u mogućnosti da rak grlića materice i druge tipove malignih bolesti, ne samo rano otkrijemo, nego i sprečimo“, ističe Dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Multidiciplinarno lečenje svakog pacijenta jeste jedini garant da će taj pacijnet živeti bolje i kvalitetnije“, naglašava prof. dr Ivan Marković, predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva.

U Srbiji, najviše obolelih od malignih bolesti leči se u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. U toj ustanovi radioterapija se i dalje obavlja u tri smene, i noću. Zato je jedan od ciljeva izgradnja i Onkologije dva.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs