Digitalizacijom u borbi protiv limfoma

U svetu sa limfomom, malignom bolešću limfocita živi oko milion ljudi, a u Srbiji svake godine više od 1.000 osoba dobije tu dijagnozu.

S kojim su se izazovima tokom pandemije suočavali oboleli i koliko im je u svemu tome pomogla digitalizacija, analizirala su udruženja pacijenata i lekari na regionalnom skupu posvećenom limfomu. -- Tokom pandemije neke zdravstvene ustanove su neprekidno bile u crvenoj zoni, a druge su ulazile i izlazile iz nje. Pacijentima su pomerani pregledi, kontrole, operacije. Zdravstveni radnici su se borili na dva fronta. U toj borbi im je pomogla digitalizacija.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.


„Napravili jedan sistem, koji je putem onlajn komunikacije omogućio 24-časovnu komunikaciju lekara i pacijenata na taj način što je omogućeno lekarima da na vrlo jednostavan način saznaju kakvo je stanje pacijenta, da dobiju notifikaciju na svoj mobilni telefon ako je neko životno ugrožen i gde treba dati, pružiti pomoć u sat ili dva“, kaže direktor Klinike za hematologiju KCS, doc. dr Darko Antić.


„Počeli smo da koristimo digitalne platforme, telefonske kontakte, mejlove kada je to moguće, kada su u kontrolisanom stanju“, objašnjava hematolog sa KBC „Bežanijska kosa“, dr Olivera Marković.

Različite digitalne platforme koristila su i udruženja pacijenata.

„Mi kao udruženje pacijenata smo organizovali razne edukativne skupove u saradnji sa našim lekarima preko Zuma i korišćenja digitalnih tehnologija. To se pokazalo kao jako dobra praksa, tako da smo sa tim nastavili. Koliko je digitalizacija tih podataka bitna i koliko zaista može da popravi način lečenja ovih pacijenata“, navodi Maja Kocić iz Uruženja „Lipa".

„Mi smo putem video-veza komunicirali, održavali način i lokalne i međunarodne sastanke, tu su društvene mreže bile uključene“, kaže Dražen Vincek iz hrvatskog Udruženje pacijenata obolelih od limfoma.

„Važna je dobra saradnja udruženja iz regiona, jer se suočavamo sa istim teškoćama, imamo iste probleme“, naglasila je Piringa Petrova iz bugarskog Udruženja pacijenata obolelih od limfoma.

Limfom ne boli, pa pacijenti neretko kasno potraže pomoć lekara.

„Najčešći simptom je uvećanje nekih od limfnih čvorova imamo opšte tegobe - povećana temperatura, gubitak u telesnoj težini, povećanog noćnog znojenja“, kaže dr Olivera Marković.

Ove simtpome ne ignorišite, jer što se bolest ranije otkrije, bolja je prognoza.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs