Odlazak kod lekara

Odlazak kod lekara

Prvi odlazak kod lekara

Dijagnoza karcinoma debelog creva

Dijagnoza karcinoma debelog creva


Karcinom debelog creva se najčešće nalazi u levoj polovini debelog creva. Kod bolesnika koji imaju simptome karcinoma debelog creva, kolonoskopija je metoda izbora, jer osim utvrđivanja lokalizacije tumorske mase omogućava uzimanje isečaka kao i otkrivanje drugih promena u debelom crevu.


Kolonoskopija je metoda kojom se aparat sa kamerom uvlači kroz čmar i na monitoru pregleda unutrašnjost debelog creva. Ukoliko se ne može uraditi pregled celog debelog creva kolonoskopijom, potrebno je izvršiti pregled debelog creva rendgenom (kolonografija) ili na skeneru (CT kolongrafija), radi uvida u stanje ostatka creva koje se na kolonoskopiji nije videlo.


Tumorski marker CEA (karcinoembrinalni antigen) ima ulogu u preoperativnoj pripremi bolesnika i kasnijem praćenju, ali nema ulogu u postavljanju dijagnoze tumora debelog creva, jer povišene vrednosti ovog markera nisu strogo vezane za karcinom debelog creva. Nakon postavljanja dijagnoze karcinoma debelog creva potrebno je uraditi dopunska ispitivanja u cilju otkrivanja eventualne proširenosti bolesti na druge organe i odluke o daljem lečenju (ultrazvuk abdomena, rentgen pluća, skener-CT abdomena i grudnog koša, CEA). Kod karcinoma završnog dela debelog creva, potrebno je uraditi i magnetnu rezonanciju (MRI) male karlice radi procene lokalne proširenosti bolesti i potrebe za sprovođenjem zračne terapije pre operacije.


Određivanje stadijuma bolesti


“Stejdžing” ili određivanje stadijuma karcinoma debelog creva uključuje informaciju koja se dobija od patologa, nakon što je patolog pregledao pod mikroskopom hirurški uklonjen deo tumora. Stejdžing podrazumeva razmatranje svih podataka dobijenih različitim dijagnostičkim metodama i od patologa.

Stejdžing je moguće uraditi na osnovu nekoliko prihvaćenih sistema klasifikacije. Jedan od njih, kao što je Djuks (Dukes) klasifikacija, koristi se već više od 75 godina. U novije vreme, zbog težnje da izveštaji budu standardizovani, široko je prihvaćen tzv. TNM sistem klasifikacije, podržan od strane Međunarodnog udruženja za borbu protiv karcinoma.


T je podatak o dubini urastanja tumora u zid debelog creva

N je prisustvo ili odsustvo malignih ćelija u regionalnim limfnim čvorovima

M je podatak o prisustvu ili odsustvu metastaza u udaljenim organima (na primer u jetri, plućima...)