Simptomi

Simptomi

Simptomi i faktori rizika

Karcinom mokraćne bešike


Karcinom mokraćne bešike je maligna bolest koja nastaje najčešće na unutrašnjem zidu ovog organa, koji je sačinjen od ćelija takozvanog tranziciocelularnog epitela, pa se i samo bolest zove još tranziciocelularni ili urotelijalni karcinom.


Ovakva vrsta karcinoma, osim u mokraćnoj bešici (90% slučajeva), ređe može nastati i u bubregu, mokraćovodu i mokraćnoj cevi.

Tranziciocelularni karcinom se javlja pet puta češće kod muškaraca nego kod žena i predstavlja četvrti najčešći karcinom u muškoj populaciji. Javlja se u starijoj životnoj dobi, u proseku sa 73 godine i 9 od 10 obolelih su stariji od 55 godina. Najveći faktori rizika za nastanak karcinoma bešike su pušenje i izloženost štetnim materijama na radnom mestu, pa su tako radnici u farbarskoj industriji, industriji gume i kože, te profesionalni vozači (zbog izloženosti dizel gorivu) i frizeri (zbog dugogodišnjeg izlaganja farbi za kosu) u većem riziku od nastanka karcinoma bešike.

Najčešći simptom karcinoma mokraćne bešike je pojava krvi u mokraći. Ponekad mokraća može promeniti boju u roze ili ređe biti tamno crvena. Pojava krvi u mokraći se može javiti jednom i nestati na nekoliko dana ili nedelje, pa se ponovo pojaviti. Pri pojavi krvi u mokraći treba konsultovati svog lekara. Svakako, pojava krvi u mokraći ne znači da imate karcinom mokraćne bešike, jer je ovaj simptom čest i kod drugih, najčeše benignih oboljenja.

Drugi nespecifični simptomi uključuju bol i pečenje pri mokrenju, otežano mokrenje, urgentno mokrenje ili tanak mlaz mokraće, dok su ponekad, kod proširene bolesti simptomi teži i uključuju jake bolove u predelu karlice ili kostiju, slabost i malaksalost, gubitak apetita i slično.


Pogledajte šta kaže o simptomima karcinoma mokraćne bešike dr Zoran Džamić, urolog sa klinike za urologiju KCS: