Pet manje poznatih simptoma raka pluća

Anđelo Bruskini, gitarista benda Massive Attack, preminuo je u 44. godini od raka pluća. Reč je o drugoj najčešćoj vrsti raka u svetu i jednog od najčešćih karcinoma u Srbiji.

Uprkos tome što je tako čest, mnogi nisu svesni simptoma raka pluća, ili bar ne svih. Index je izdvojio pet manje poznatih znakova ove bolesti, o kojima ćemo nešto više reći u nastavku.

Gubitak daha

U ranim fazama, rak pluća često nema simptoma, no neke pacijente muči uporan kašalj i čest gubitak daha. Ako doživite ove simptome, važno je da što pre posetite lekara.

Promene u obliku noktiju

Nokti koji se šire ili izgledaju otečeno mogu biti znak raka pluća. Ti simptomi su izazvani hipertrofičnom plućnom osteoartropatijom, stanjem koje uzrokuje upalu u kostima i zglobovima i pogađa neke ljude s rakom.

Vrtoglavica i nesvestica

Vrtoglavica i nesvestica mogu biti znakovi raka pluća. Mogu se javiti i glavobolja, povraćanje, zbunjenost, osećaj umora, slabost mišića i zatvor.

Spuštanje jednog kapka

Retka vrsta raka pluća koja raste na vrhu ovog organa može izazvati spuštanje jednog kapka, kažu stručnjaci. Taj tumor čini manje od pet posto slučajeva raka pluća, a može izazvati smanjenje jedne zenice i može zaustaviti znojenje na jednoj stranici lica.

Bol u ramenu ili bol koji se širi uz i niz ruke, vrat i glavu češći su simptomi ovog oblika raka.

Gubitak kilograma

Oko 60 posto ljudi s rakom pluća značajno gubi na težini jer ta bolest izaziva gubitak apetita. Međutim, neki mršave čak i kad normalno jedu jer njihovo telo ne apsorbuje masnoću, proteine i ugljene hidrate iz hrane i sagoreva kalorije brže nego što je normalno.

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs