Operativnim zahvatom koji je prvi put izveden u Srbiji, hirurzi Urgentnog centra vratili nadu pacijentkinji oboleloj od karcinoma

Tim lekara Urgentnog centra Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije spasio je život ženi oboleloj od karcinoma pankreasa.

Operacija se primenjuje u malom broju svetskih centara, a u Srbiji je izvedena prvi put. Najteže je ostavila iza sebe, a ispred šezdesetsedmogodišnje Milje Savić je ono zbog čega nije bilo odsutajanja. Kod kuće je čekaju tri ćerke i šestoro unučadi.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Oporavak posle teške operacije, koju su u Urgentnom centru uradili 24. oktobra, je išao dobro, i spremna je za odlazak. Kratko će još biti u Opštoj bolnici u Kraljevu, a onda sa svojom porodicom.

„Ja sam zadovoljna, kako sam teško bila, i kako je ovo prva operacija na svetu, zadovoljna sam sa doktorom, i sa njegovom naukom, da se još više uči. Treba cela Srbija da bude zadovoljan što imamo takvog doktora“, kaže Milja Savić iz Vrnjačke Banje.

Ovo nije prva ovakva operacija u svetu kako kaže baka Milja, ali jeste u Srbiji. Na čelu tima hirurg – doktor Miloš Bracanović.

„EplBaj operacija je operacija koja se izvodi u vrlo malom broju, a i za svetske centre je raritet. Izvodi se kod pacijenata sa uznapredovalim karcinomom tela pankerasa, i koji je zahvatio i glavno celijačno stablo, odakle polaze arterije koje ishranjuju jetru, želudac, slezinu i pankreas, i uglavnom ti pacijenti nisu imali dalju perskeptivu u lečenju“, objašnjava dr Bracanović.

„Mi smo uz prethodnu dobru radiološku procenu, koju smo imali sa našom radiološkom službom, i uz jednu procenu koju smo uradili, imali mogućnost da svedemo postoperativne komplikacije na minumim. Onda smo pacijentkinju operisali, izvadili tumor i tom operacijom izvadili veći deo pankreasa, skoro ceo želudac, slezinu, pripadajuće limfne čvorove, i rekonstruisali celu glavnu venu, naravno, rekonstrukciju celog digestivnog trakta, nakon toga“, dodaje dr Miloš Bracanović, hirurg Urgentnog centra UKC Srbije.

Skoro šestočasovna operacija izvedena je u novoj sali Urgentnog centra i sa nasjavremenijom opremom i stručnjacima, od anesteziologa i radiologa, sestara – i naravno hirurga.

„Za ovo je potrebno dosta prethodnog rada da bi se došlo u mogućnost da se uradi ovako nešto“, napominje hirurg.

Da unučad jedva čeka da baka Milja stigne kući, svedoče i pozivi dok smo bili u Urgentnom centru, sve vreme je zvonio mobilni telefon. A da je i operacija uspešno prošla, potvrđuje dobar apetit.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs